Wpisy

  • niedziela, 22 stycznia 2012
  • piątek, 20 stycznia 2012
    • Zupa pieczarkowa

                Taka jaką najbardziej lubię. Zupa, którą od zawsze w taki sposób przygotowuje moja mama. Szybka, łatwa i smaczna.

       

       

      • pieczarki
      • cebula
      • masło
      • bulion grzybowy /najlepszy oczywiście przygotowany samodzielnie, jednak jeśli ma być to zupa na szybko - czasem pozwalam sobie na użycie kostki rosołowej/grzybowej jeśli nie mam gotowego bulionu)
      • marchewka
      • majeranek
      • listek laurowy
      • ziele angielskie
      • sól, pieprz
      • śmietanka

      Kroję cebulę na półplasterki, pieczarki w plasterki i ścieram marchewkę na tarce o grubych oczkach.

      Szklę na maśle cebulę i pieczarki. W garnku zagotowuję bulion z przyprawami i dodaję marchewkę. Po kilku (3-4) minutach dodaję zeszkloną cebulę i pieczarki oraz gotuję ok. 20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Na koniec doprawiam do smaku i dodaję śmietankę. Najlepiej smakuje nam z grzankami lub po prostu bagietką z masłem.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      pasjanatalerzu
      Czas publikacji:
      piątek, 20 stycznia 2012 15:03
  • wtorek, 10 stycznia 2012