Wpisy

  • wtorek, 14 lutego 2012
    • Przepiórka w sosie balsamico

                Macie już plany na walentynkową kolacje? A może przepiórka? Delikatna, ale z charakterem, a wszystko podkreślone doskonałym sosem balsamico na bazie octu z Modeny. Lampka czerwonego wina i kolacja na pewno będzie udana.

       

       

      Porcja walentynkowa (dla 2 osób)

      • 4 przepiórki
      • oliwa
      • zimne masło
      • 2 łyżki octu balsamicznego (używam tylko octu z Modeny)
      • szklanka bulionu drobiowego (nie z kostki, bo inaczej zepsujecie smak)
      • sół, pieprz

      Mięso przyprawić solą i pieprzem i usmażyć na oliwie. Może to trwać ok. 20 minut. W tym czasie należy przepiórkę odwracać, aby podsmażyła się każda jej część. Po prostu sprawdzajcie, czy jest już miękka.  Kiedy przepiórki są gotowe, zdjąć je z patelni*, a na tłuszcz, który został ze smażenia dodać ocet balsamiczny i rosół. Zwiększyć ogień i odpraować sos do 1/2 objętości. Wyłączyć, dodać łyżkę zimnego masła i doprawić solą i pieprzem do smaku.

      Tak przygotowanym sosem polać przepiórki. Całość podaję z puree ziemniaczanym i sałatą. Myślę, że świetnie będzie pasowała również rukola z dodatkiem świeżych pomidorów i vinegretem.

      *Na czas przygotowaywania sosu, przepiórki można wstawić do nagrzanego do ok. 60 stopni piekrnika - wówczas nie wystygną

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Przepiórka w sosie balsamico”
      Tagi:
      Autor(ka):
      pasjanatalerzu
      Czas publikacji:
      wtorek, 14 lutego 2012 07:38
  • sobota, 11 lutego 2012
    • Kurczak mietowo-jogurtowy

               Jakiś czas temu przy okazji sałatki z grillowanych warzyw, obiecałam Wam przepis na kurzka z którym tę sałatkę podałam.

      Tajemnica tego przepisu, to jak przy wielu tego typu daniach - długie marynowanie mięsa. Najlepiej, aby zostało w marynacie cały dzień. Można przygotować wszystko wieczorem i zostawić przez noc w lodówce. Pamiętajcie jednak, że przed smażeniem mięso powinno zawsze osiągnąć temperaturę pokojową.

       

       

      • pierś z kurczaka
      • psta miętowa
      • tłusty jogurt
      • świeże chilli
      • sól
      • sok z cytryny
      • czosnek

      Czosnek i chilli siekamy, mieszamy z jogurtem i doprawiamy solą. Dodajemy  trochę soku z cytryny do smaku i wrzucamy do tego pokrojoną pierś z kurczaka. Przykrywamy folią i odstawiamy do marnowania

      Wszystko smażymy na oleju (tłuszcz jest tu bardzo ważny, bo inaczej jogurt zacznie się palić na patelni).

      Podałam kurczaka z kuskusem z miętą, oliwkmi i rodzynkami, ale świetnie sprawdzi się również ryż basmati lub jaśminowy.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      pasjanatalerzu
      Czas publikacji:
      sobota, 11 lutego 2012 12:10
  • czwartek, 09 lutego 2012
    • Kurczak tikka masala

             Według przepisu Gordona Ramsay'a. Jedyne co zmieniłam - to dodatek kminu rzymskiego, który uwielbiam, i którym namiętnie doprawiam w dużej ilości wszystkie rodzaje curry.

      Przepis na to danie jest na prawdę łatwy i szybki, a efekt na pewno Was zaskoczy.

       

      • masło i odrobina oleju do smażenia
      • 1 brdzo duża cebula
      • świeże chilli - w zależności jk ostre lubicie (ja dodałam 1)
      • spory kawałek świeżego imbiru (ok.5cm)
      • 3 ząbki czosnku
      • 1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli
      • 2 łyżeczki garam masali
      • łyżeczka kminu rzmskiego (mielonego)
      • 1 łyżka brązowego cukru
      • 1 czubata łyżka koncentratu lub pasty pomidorowej
      • 1 puszk pomidorów
      • pierś z kurczka
      • kilka liści kafiru
      • 2 łyżki (lub więcej jeśli wolicie łagodniejsze curry) jogurtu naturalnego - ja używam greckiego ze względu n konsystecję i wspaniały, pełny smak
      • świeża kolendra - do podania
      • ryż - najlepiej basmati lub jaśminowy
      • sól

      Cebulę, chilli, imbir i czosnek kroimy. Podsmażamy na patelni - zaczynając od cebuli. Jak tylko się podsmaży, dorzucamy resztę pokrojonych warzyw i chwilę smażymy. Wsypujemy przyprawy, doprawiamy solą i dalej smażymy ok. 1 minuty. Dokładamy pastę pomidorową i mieszając lekko wszystko karmelizujemy. Po ok. 1,5 minuty dodajemy pomidory z puszki i dusimy ok. 5 minut. Wszytsko miksujemy blenderem na gładką pastę.

      Kurczka kroimy w sporą kostkę i mocno podsmażmy na złoty kolor. Podmażone mięso dorzucamy do przygotowanego sosu i dusimy wszystko jeszcze ok. 10 minut co jakiś czas mieszając (trzeba uważać, aby nic się nie przypaliło).

      Na koniec dodajemy jogurt.

      Ryż gotujemy metodą absorpcji: na 1 szklnkę (dobrze wypłukanego ryżu) wlewamy 1,5 szklanki wody. Doprawiamy do smaku solą i zagotowujemy ryż na największym ogniu, przykrywamy i zmniejszamy ogień na najmniejszą moc. Gotujemy 10 minut. Po tym czasie wyłczamy ogień i zostawiamy ryż pod przykryciem na kolejne 10 minut. Ważne, by nie odkrywać pokrywki podczs gotowania (najlepiej aby pokrywk nie miała dziurek. Jeśli ma - zakryjcie garnek folią aluminiową). Przed podaniem ryż mieszamy widelcem.

       

      Przed podaniem wszystko posypujemy świeżą kolendrą.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak tikka masala”
      Tagi:
      Autor(ka):
      pasjanatalerzu
      Czas publikacji:
      czwartek, 09 lutego 2012 09:09