Wpisy

  • piątek, 09 marca 2012
    • Chili con carne

                 I wróciłam po długiej przerwie. W aparacie mnóstwo zdjęć, w głowie mnóstwo nowych przepisów, tylko... jakoś tak czasu brak na dodawanie wpisów.

      Zapraszam Was na chili con carne.

       

      • dobrej jakości mielona wołowina (ja przygotowuję samodzielnie) - miałam ok. 0,5 kg
      • ok. szklanki rosołu wołowego
      • puszka czerwonej fasolki
      • duża czerwona cebula
      • czerwona papryka
      • świeże chilli
      • chilli w proszku - ilość - w zależności od tego, jaką chcecie ostrość
      • kmin rzymski (mielony) - 2 łyżki
      • puszka pomidorów
      • 2 łyżki pasty pomidorowej
      • czosnek
      • sól

      Na oleju szklimy pokrojoną w dużą kostkę cebulę. Dodajemy kmin i chilli w proszku, pdsmażamy chwilę, mieszając. Dorzucamy wołowinę i podsmażamy ją na bardzo silnym ogniu, tak aby każdy jej "kawałek" ładnie się przyrumienił. Dodajemy bulion, pastę pomidorową, pomidory, doprawiamy i dusimy ok. 30 minut. Po tym czasie dodajemy paprykę pokrojoną w dużą kostkę i czosnek (ja dodaję przeciśnięty przez praskę) i dusimy kolejne 15 minut. Po tym czasie dorzucamy fasolkę z połową zalewy i gotujemy bez przykrycia, aby sos odparował - do takej konsystecji jak macie ochotę. W tym momencie dodaję też świeże chilli - bo lubimy bardzo ostre potrawy. Gotowe.

       

       

      Podaję z ryżem i kleksem jogurtu greckiego, bądź kwaśnej śmietany. Wszystko posypuję natką pietruszki, bądź kolendry. Do tego orzeźwiająca sałatka: pomidor, ogórek i awokado z dodatkiem soku z limonki i oliwy.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      pasjanatalerzu
      Czas publikacji:
      piątek, 09 marca 2012 13:20
  • piątek, 17 lutego 2012
    • "Gulasz" z cieciorki

               Ciecierzycę obdarzam ogromną miłością nie tylko kiedy zajadam się hummusem, ale równie często uwielbiam ją w gulaszu. Banalny w przygotowaniu i przepyszny.

       

       

      • marchewka
      • cebula
      • pieczarki
      • seler naciowy
      • papryka
      • ciecierzyca z puszki
      • pomidory z puszki
      • msło
      • kremówka
      • sól, pieprz, cukier, ostra papryka (opcjonalnie)
      • listek laurowy, ziele angielskie

      Warzywa kroję w kostkę i podsmażam na maśle. Dorzucam listek lurowy i ziele angielskie. Dolewam odrobinę wody z ciecierzycy, przykrywam i duszę ok. 3 minut. Dorzucam ciecierzycę i pomidory. Ponownie przykrywam i duszę ok. 5 minut. Doprawiam cukrem, solą, pieprzem i świeżą chilli. Na koniec dolewam kilka łyżek kremówki i odkrywam garnek, aby "sos" troszkę zgęstniał.

      Podaję z ryżem lub bułką.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      pasjanatalerzu
      Czas publikacji:
      piątek, 17 lutego 2012 10:37
  • środa, 15 lutego 2012
    • Polędwiczki wieprzowe w sosie z gorgonzoli

                 Danie, które pierwszy raz próbowałam we włoskiej restauracji. Smakowło wybornie i nie mogłam się oprzeć, aby nie odtworzyć tego smaku w domu. Danie najlepiej jest przyżądzić w garnku/patelni, którą można wstawi do piekarnika.

       

       

      • polędwiczka wieprzowa*
      • 200ml śmietanki kremówki
      • gorgonzola - dodajcie jej tyle, aby odpowiadała Wam intensywność sosu. Ja dodaję 2 bardzo czubate łyżki. 
      • oliwa 
      • sól, pieprz
      • jako dodatki: ziemniaki z wody i sałata z pomidorami w lekkim vinegrecie (dodatkowo zawsze dodaję na talerz kilka kropel sosu balsamico - uważam, że świetnie łączy się z tymi smakami)

      *jedna starczyła na porcję dla 2 osób. Pamiętajcie aby była w temperaturze pokojowej.

      Włączyć piekarnik na 200 stopni. W ganuszku podgrzać śmietankę i dorzucić gorgonzolę. Mieszać do rozpuszczenia się sera. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Polędwiczki trzeba oczyścić z błon, a nastepnie pociąć je w poprzek włókien na ok. 4cm kawałki. Następnie ułożyć na desce włóknami do góry i lekko rozbić. Na rozgrzaną oliwę wrzucić polędwiczki i na dużym ogniu smażyć ok. 1minuty z każdej strony. Przyprawić i wstawić do piekarnika na ok. 3 minuty. Wyjąć z piekarnika. Na talerz wylać trochę sosu, ułożyć na nim polędwiczki i jeszcze trochę polać sosem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Polędwiczki wieprzowe w sosie z gorgonzoli”
      Tagi:
      Autor(ka):
      pasjanatalerzu
      Czas publikacji:
      środa, 15 lutego 2012 13:02