Wpisy

  • piątek, 21 października 2011
    • Knedle z bułki z boczkiem i cebulą

               Czy bułka może stać się knedlem - TAK! Z dodatkiem boczku i cebulki, oblane sosem śmietanowo-koperkowo-boczkowym z cebulką... pyszne.

       

      • 1 mała bagietka
      • wędzony boczek (lub szynka dojrzewająca lub wędzona)
      • cebula
      • koper
      • ogórek kiszony
      • kremówka (ew. do zalania bułki mleko)
      • masło
      • 2 żółtka
      • sól, pieprz

      Bułkę porwałam na malutkie kawałki i zalałam kremówką/mlekiem. Bułka musi tak nasiąknąć, aby podczas mieszania jej łyżką zrobiła się "papka". Potrzeba na to ok. 20-30 minut.

      Do rozmoczonej bułki dodaję (dużo) mocno podsmażonego boczku i cebulki, doprawiam delikatnie solą i pieprzem. Ponieważ tutaj nie używam wytopionego z boczku tłuszczu, dodaję do masy łyżkę masła i żółtka. Wszystko mieszam i zostawiam na 10 minut robienia sosu.

      Na patelni ponownie podsmażam boczek i cebulkę, dodaję starty ogórek kiszony i podlewam wodą z kiszonych ogórków. Chwilę podgotowuję i dolewam kremówkę. Dosypuję sporo pieprzu i dużą ilość koperku.

      W garnku zagotowuję wodę. Solę i wrzucam na wrzątek (nie może "bulgotać") spore knedle (formujcie je mokrymi dłońmi - nie będą się kleić) i gotuję pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 20 minut.

      Chwilę po wrzuceniu delikatnie podważcie knedla łyżką, aby nie przykleił się do dna garnka. Nie gotujcie na dużym ogniu, aby się nie rozpadły.

      Po 20 minutach wyjmuję z wody i polewam pysznym, kwaśno-słonym sosem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Knedle z bułki z boczkiem i cebulą”
      Tagi:
      Autor(ka):
      pasjanatalerzu
      Czas publikacji:
      piątek, 21 października 2011 07:46
  • czwartek, 20 października 2011
    • Słone ciasteczka na przekąskę

               I choć w przepisie na blogu Prezydentowej jest to przepis na krakersy, to ja moje muszę nazwać ciasteczkami. Dlaczego? Bo w mojej wersji wyszły trochę grubsze :) Nie zmienia to jednak faktu, że smakują świetnie! Podgryzam je właśnie. I choć upiekłam je wczoraj, dziś nadal są pyszne i chrupiące.

       

       

      • 1 3/4 szklanki mąki
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 3/4 łyżeczki soli
      • 1/2 szklanki wody (125 ml)
      • 1/3 szklanki oliwy z oliwek (80 ml) (zastąpiłam taką z marynowania suszonych pomidorów)
      • gruboziarnista sól morska do posypania ( zastąpiłam parmezanem i ziołami)

      Podzieliłam to na dwie miski i przygotowałam ciasteczka o dwóch smakach. Do jednej miski dodałam tarty parmezan i chilli, a do drugiej suszone pomidory, rozmaryn i... chilli :)

      Wszystkie składniki należy szybko i dokładnie wymieszać.

      Piekarnik na 190stopni.

      Ciasto dzielimy na mniejsze porcje i każdą rozwałkowujemy baaardzo cienko i wykrawamy dowolny kształt. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

      Pieczemy bez termoobiegu, ok. 8-12 minut, pilnując aby nic sie nie przypaliło

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Słone ciasteczka na przekąskę”
      Tagi:
      Autor(ka):
      pasjanatalerzu
      Czas publikacji:
      czwartek, 20 października 2011 07:56
  • środa, 19 października 2011