Wpisy

  • piątek, 17 lutego 2012
    • "Gulasz" z cieciorki

               Ciecierzycę obdarzam ogromną miłością nie tylko kiedy zajadam się hummusem, ale równie często uwielbiam ją w gulaszu. Banalny w przygotowaniu i przepyszny.

       

       

      • marchewka
      • cebula
      • pieczarki
      • seler naciowy
      • papryka
      • ciecierzyca z puszki
      • pomidory z puszki
      • msło
      • kremówka
      • sól, pieprz, cukier, ostra papryka (opcjonalnie)
      • listek laurowy, ziele angielskie

      Warzywa kroję w kostkę i podsmażam na maśle. Dorzucam listek lurowy i ziele angielskie. Dolewam odrobinę wody z ciecierzycy, przykrywam i duszę ok. 3 minut. Dorzucam ciecierzycę i pomidory. Ponownie przykrywam i duszę ok. 5 minut. Doprawiam cukrem, solą, pieprzem i świeżą chilli. Na koniec dolewam kilka łyżek kremówki i odkrywam garnek, aby "sos" troszkę zgęstniał.

      Podaję z ryżem lub bułką.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      pasjanatalerzu
      Czas publikacji:
      piątek, 17 lutego 2012 10:37
  • środa, 15 lutego 2012
    • Polędwiczki wieprzowe w sosie z gorgonzoli

                 Danie, które pierwszy raz próbowałam we włoskiej restauracji. Smakowło wybornie i nie mogłam się oprzeć, aby nie odtworzyć tego smaku w domu. Danie najlepiej jest przyżądzić w garnku/patelni, którą można wstawi do piekarnika.

       

       

      • polędwiczka wieprzowa*
      • 200ml śmietanki kremówki
      • gorgonzola - dodajcie jej tyle, aby odpowiadała Wam intensywność sosu. Ja dodaję 2 bardzo czubate łyżki. 
      • oliwa 
      • sól, pieprz
      • jako dodatki: ziemniaki z wody i sałata z pomidorami w lekkim vinegrecie (dodatkowo zawsze dodaję na talerz kilka kropel sosu balsamico - uważam, że świetnie łączy się z tymi smakami)

      *jedna starczyła na porcję dla 2 osób. Pamiętajcie aby była w temperaturze pokojowej.

      Włączyć piekarnik na 200 stopni. W ganuszku podgrzać śmietankę i dorzucić gorgonzolę. Mieszać do rozpuszczenia się sera. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Polędwiczki trzeba oczyścić z błon, a nastepnie pociąć je w poprzek włókien na ok. 4cm kawałki. Następnie ułożyć na desce włóknami do góry i lekko rozbić. Na rozgrzaną oliwę wrzucić polędwiczki i na dużym ogniu smażyć ok. 1minuty z każdej strony. Przyprawić i wstawić do piekarnika na ok. 3 minuty. Wyjąć z piekarnika. Na talerz wylać trochę sosu, ułożyć na nim polędwiczki i jeszcze trochę polać sosem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Polędwiczki wieprzowe w sosie z gorgonzoli”
      Tagi:
      Autor(ka):
      pasjanatalerzu
      Czas publikacji:
      środa, 15 lutego 2012 13:02
  • wtorek, 14 lutego 2012
    • Przepiórka w sosie balsamico

                Macie już plany na walentynkową kolacje? A może przepiórka? Delikatna, ale z charakterem, a wszystko podkreślone doskonałym sosem balsamico na bazie octu z Modeny. Lampka czerwonego wina i kolacja na pewno będzie udana.

       

       

      Porcja walentynkowa (dla 2 osób)

      • 4 przepiórki
      • oliwa
      • zimne masło
      • 2 łyżki octu balsamicznego (używam tylko octu z Modeny)
      • szklanka bulionu drobiowego (nie z kostki, bo inaczej zepsujecie smak)
      • sół, pieprz

      Mięso przyprawić solą i pieprzem i usmażyć na oliwie. Może to trwać ok. 20 minut. W tym czasie należy przepiórkę odwracać, aby podsmażyła się każda jej część. Po prostu sprawdzajcie, czy jest już miękka.  Kiedy przepiórki są gotowe, zdjąć je z patelni*, a na tłuszcz, który został ze smażenia dodać ocet balsamiczny i rosół. Zwiększyć ogień i odpraować sos do 1/2 objętości. Wyłączyć, dodać łyżkę zimnego masła i doprawić solą i pieprzem do smaku.

      Tak przygotowanym sosem polać przepiórki. Całość podaję z puree ziemniaczanym i sałatą. Myślę, że świetnie będzie pasowała również rukola z dodatkiem świeżych pomidorów i vinegretem.

      *Na czas przygotowaywania sosu, przepiórki można wstawić do nagrzanego do ok. 60 stopni piekrnika - wówczas nie wystygną

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Przepiórka w sosie balsamico”
      Tagi:
      Autor(ka):
      pasjanatalerzu
      Czas publikacji:
      wtorek, 14 lutego 2012 07:38