Wpisy

  • piątek, 27 stycznia 2012
    • Idealna kanapka z kurczakiem - w świeżo wypiekanej bułce

                   Idealna kanapka z kurczakiem. To chyba wszystko co chcę Wam o niej powiedzieć. Własnoręcznie upieczone bułki (trochę zmodyfikowane) z przepisu pracowni wypieków + najlepsze dodatki.

       

      Przepis na bułki - zrobiłam z połowy porcji podanych w przepisie głównym i takie też proporcję podaję wraz ze wszystkimi zmianami, które wprowadziłam. Wyszły mi 2 ogromne bułki na 2 duże kanapki :)

      • 10g świeżych drożdży (lub 0,5 łyżeczka drożdży suszonych instant)
      • 1 łyżeczka cukru
      • 200 g mąki pszennej
      • 125 ml mleka w temp pokojowej lub lekko podgrzanego
      • 20 g miękkiego masła
      • 1 łyżeczka soli
      • spora ilość suszonego oregano
      • suszone pomidorki

      Do posmarowania: 1 jajko wymieszane z 3 łyżkami mleka i szczyptą soli

      "Drożdże wkładamy do miseczki, wsypujemy cukier, dodajemy 2 łyżki mleka, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
      Do dużej miski wsypujemy mąkę, robimy na środku dołek, wlewamy rozczyn z drożdży, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto będzie sprężyste, ale miękkie. Powinno łatwo odchodzić od ręki i się nie kleić. Nie podsypujemy mąką - jeśli za bardzo klei się do rąk, ręce smarujemy odrobiną oliwy i zagniatamy.
      Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy wilgotną ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy do wyrastania na 1 godzinę (lub dłużej, ciasto powinno podwoić objętość).


      Z  wyrośniętego ciasta formujemy 2 bardzo płaskie (ważne!), duże prostokąty i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na ok. 40 minut.

      Piekrnik nagrzewamy do 230 st C.
      Wyrośnięte bułki smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem, wstawiamy do piekarnika.

      Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 st C, pieczemy kolejne 12-18 minut, aż bułki będą rumiane. W razie potrzeby należy wydłużyć czas pieczenia o oklejne 5-6 minut.

      Na czas pieczenia bułek, na najniższy poziom piekarnika - na kratce wkładam małe naczynie żaroodporne z wodą (stosuję taki system zamiast wrzucania kostek lodu bezpośrednio na dno piekarnika)

      Dodatki:

      Przygotowane bułki smarujemy sosem:

      • ketchum + majonez + bardzo drobno posiekany korniszon

      i wypełniamy ulubionymi dodatkami, jednak są dwa, które stanowią o szczególnym smaku tej kanapki - oregano i parmezan.

      U nas były to:

      • smażony kurczak
      • ser
      • sałata
      • pomidor
      • ogórek
      • papryka
      • cebula
      • ostra papryka
      • starty na proszek parmezan
      • suszone oregano - w sporej ilości

       

      Jestem pewna, że Wam zasmakuje.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Idealna kanapka z kurczakiem - w świeżo wypiekanej bułce”
      Tagi:
      Autor(ka):
      pasjanatalerzu
      Czas publikacji:
      piątek, 27 stycznia 2012 08:28
    • Zupa z selera naciowego

              Kolejna bardzo łatwa, szybka i smaczna zupa. Powstała jako jeden z moich kuchennych "eksperymentów" gości w naszym domu już od lat.

       

      • 1 seler naciowy
      • 3 śrenie ziemniaki
      • bulion warzywny lub drobiowy
      • 1 cebula
      • masło
      • śmietanka (do zupy lub kremówka)
      • sok z cytryny
      • koperek - do posypania
      • sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie

      Warzywa kroimy w kawałki - seler w plasterki, ziemniaki i cebulę w kostkę. Na maśle szklimy najpierw cebulę, potem dorzucamy seler i chwilę szklimy. Następnie dodajemy ziemniaki i powarzamy czynność. Po kilku minutach podsmażania dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy śmietankę i sok z cytryny (wg upodobań. Można z niego w ogóle zdecydować jeśli nie lubicie kwaśnych zup).

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      pasjanatalerzu
      Czas publikacji:
      piątek, 27 stycznia 2012 08:03
  • niedziela, 22 stycznia 2012
    • Kurczak słodkie chilli z kafirem

               Jedno z naszych ulubionych, orientalnych dań. Ostro-słodkie, o niesamowicie cudownym, azjatyckim zapachu kafiru, imbiru i czosnku. Po prostu poezja. Przepis Ching-He Huang, zaczerpnięty z programu "Chinese Food In Minutes".

       

      • pierś kurczaka (2 połówki) - w oryginale autorka używa dużych kawałków kurczaka (również z kością - np. udka, skrzydełka)
      • 4 łyżki mąki kukurydzianej
      • 2 duże białka jajka
      • olej do smażenia
      • sól 

       

      Kurczaka kroimy na kawałki ok. 2cmx3cm o grubości ok.1cm (oczywiście można zrobić je większe, ale będa potzrebowały wówczas dłuższego smażenia) i solimy.

      Białka mieszamy z mąką, aby powstało gładkie ciasto o gęstej konststencji (nie może spływać z kurczaka, którego będziemy w nim maczać przed smażeniem).

       

      Sos:

      • 3 ząbki czosnku bardzo drobno posiekane lub starte na najmniejszych oczkach tarki  
      • ok. 3 cm świeżego imbiru - startego 
      • 1 drobno posiekane czerwone chilli
      • 6 łyżek słodkiego sosu chilli z kafirem
      • sok z jednej limonki
      • 2 łyżki sosu sojowego
      • odrobina wody
      • ewentualnie świeża kolendra do podania

       

      Mieszamy: sos chilli, sos sojowy, sok z limoki i wodę. Czosnek, imbir i chilli podsmażamy chwilę na rozgrzanym oleju, uważając aby nic się nie przypaliło (zepsuje to smak). Po chwili dolewamy przygotowany "sos". Wyłączamy ogień.

      W innym garnku (bądź frytownicy) bardzo mocno rozgrzewamy olej (smażymy w głębokim tłuszczu). Każdy kawałek kurczaka maczamy w "cieście" z mąki i białek i wrzucamy na gorący olej. Smażymy aż zrobi się złoty. Wyjmujemy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar oleju. 

      Po usmażeniu wszystkich kawałków kurczaka, wrzucamy je do garnka z sosem i zagotowujemy co chwilę mieszając. Sos lekko się zredukuje, i doskonale oblepi kurczaka. 

      Gotowe.  

      Tym razem podałam kurczaka z ryżem i smażonymi warzywami (po usmażeniu lekko zagęszczone mąką ziemiaczaną i doprawione sosem sojowym)


      Smacznego! 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      pasjanatalerzu
      Czas publikacji:
      niedziela, 22 stycznia 2012 00:04