Wpisy

  • poniedziałek, 02 kwietnia 2012
    • Lasagne z warzywami

              Przepis na lasagne zamieściłam na blogu już jakiś czas temu. Dziś lasagne w innym wydaniu - warzywna. Przepis jest w zasadzie taki sam, jedynie sos bolognese zastępujemy ulubionymi warzywami. Bazę znajdziecie tu, a reszta - do waszej decyzji :) U mnie wykorzystałam cukinię, marchewkę, brokuły i cebulę. A wy? czego użyjecie? Mam nadzieję, że przepis zainspiruje Was do nowych pomysłów.

       Warzywa przed ułożeniem na lasagne należy lekko podgotować - a cebulkę lekko zeszklić. Pamiętajcie aby pokroić grubsze kawałki - warzywa muszą być jędrne po upieczeniu.

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      pasjanatalerzu
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 02 kwietnia 2012 09:58
    • Delikatna i rozpływająca się w ustach rolada bezowa

             No i brak "weny", wsparty lenistwem i brakiem czasu zwyciężył z regularnym uzupełnianiem bloga o nowe przeipisy. Dziś jest inaczej. Obudziłam się z mocnym postanowieniem - dodam nowy wpis! A może dwa? :)

      Na pierwszy rzut - nieziemska, delikatna i rozpływająca się w ustach rolada bezowa.

      Bezę piekę właściwie od zawsze, ale rolada zagościła u nas całkiem niedawno. Pomysł wypatrzyłam w programie "bad chef, good chef". Przyjęłam własne proporcje, których zwykle używam do bezy, wzbogaciłam o owoce i jest! Jeśli chodzi o czas i temperaturę pieczenia prześledziłam kilka przepisów w internecie i skorzystałam z porady na tej  stronie

       

      • 4 białka
      • szczypta soli
      • ok. 3/4 szklanki drobnego cukru
      • łyżeczka mąki ziemiaczanej
      • łyżeczka soku z cytryny
      • 200ml kremówki
      • kilka łyżek mascarpone (opcjonalnie) - dzięki niemu krem będzie bardziej "kremowy"
      • kilka łyżek cukru pudru - do dosłodzenia śmietany
      • ulubione owoce, bądź konfitury - u mnie jagodowe (3/4 słoiczka)

      Piekarnik nagrzewam na 160 stopni z termoobiegiem. Śmietanę ubijam na sztywno, dodaję mascarpone i kilka łyżek cukru pudru. Wstawiam do lodówki. Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę. Gdy białka są ubite, małymi porcjami dodaję cukier. Na koniec dosypuję mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.

      Blachę piekarnikową wykładam papierem i rozprowadzam po całości przygotowaną masę bezową. Wstawiam do piekarnika i piekę ok 20 minut. Oczywiście można użyć trochę mniejszej blachy niż piekarnikowa - beza będzie grubsza. Po tym czasie wyjmujemy bezę z piekarnika i studzimy ok. 3 minut. Przekładamy na kratkę do studzenia i studzimy kolejne 3. Bezę odwracamy, odrywamy papier i nakładamy: konfiturę a na to śmietanę). Zwijamy od krótszego boku. Można jeść od razu, ale najlepiej odstawić ją na ok. 3-4 godziny do lodówki. Najlepsza (bo nie mięknie za bardzo) jest w dniu wypieku.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Delikatna i rozpływająca się w ustach rolada bezowa”
      Tagi:
      Autor(ka):
      pasjanatalerzu
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 02 kwietnia 2012 09:45
  • piątek, 09 marca 2012