Wpis

piątek, 09 marca 2012

Śliwki w czekoladzie

        W domu zabrakło słodkości. Otwieram szufladę z przyprawami, a tam co?! ślwiki i czekolada. No i wyszło:

 

  • śliwki
  • czekolada
  • odrobina masła
  • odrobina śmietanki kremówki
  • rum

Śliwki zalałam ciepłym rumem i zostawiłam żeby naciągnęły - kilka godzin, aby zrobiły się miękkie i delikatne.

Kiedy śliwki będą gotowe - odsączamy z rumu (ja położyłam je dodatkowo na ręcznik papierowy). Czekoladę rozpuściłam w rondelku z odrobiną masła i łyżką śmietanki. Do rozpuszcoznej czekolady wrzuciłam śliwki, dokładnie je obtoczyłam i wyjęłam na pergamin. Kiedy czekolada przestygła, wstawiłam wszystko do lodówki.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
pasjanatalerzu
Czas publikacji:
piątek, 09 marca 2012 13:53

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • kucharnia napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/09 19:21:42:

    Pyszne! Też czasem robię podobne, ale teraz częstuję się Twoimi;)
    Pozdrawiam!

  • joannab_jb napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/09 21:11:22:

    Ale mnie naszła ochota na taką śliweczkę

  • Gość kaś napisał(a) z *.84-48-232.nextgentel.com komentarz datowany na 2012/03/12 20:34:14:

    Po smacznym obiedzie pyszny deser mmm.
    Bardzo dobre przepisy!

Dodaj komentarz