Wpis

piątek, 09 marca 2012

Chili con carne

           I wróciłam po długiej przerwie. W aparacie mnóstwo zdjęć, w głowie mnóstwo nowych przepisów, tylko... jakoś tak czasu brak na dodawanie wpisów.

Zapraszam Was na chili con carne.

 

  • dobrej jakości mielona wołowina (ja przygotowuję samodzielnie) - miałam ok. 0,5 kg
  • ok. szklanki rosołu wołowego
  • puszka czerwonej fasolki
  • duża czerwona cebula
  • czerwona papryka
  • świeże chilli
  • chilli w proszku - ilość - w zależności od tego, jaką chcecie ostrość
  • kmin rzymski (mielony) - 2 łyżki
  • puszka pomidorów
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • czosnek
  • sól

Na oleju szklimy pokrojoną w dużą kostkę cebulę. Dodajemy kmin i chilli w proszku, pdsmażamy chwilę, mieszając. Dorzucamy wołowinę i podsmażamy ją na bardzo silnym ogniu, tak aby każdy jej "kawałek" ładnie się przyrumienił. Dodajemy bulion, pastę pomidorową, pomidory, doprawiamy i dusimy ok. 30 minut. Po tym czasie dodajemy paprykę pokrojoną w dużą kostkę i czosnek (ja dodaję przeciśnięty przez praskę) i dusimy kolejne 15 minut. Po tym czasie dorzucamy fasolkę z połową zalewy i gotujemy bez przykrycia, aby sos odparował - do takej konsystecji jak macie ochotę. W tym momencie dodaję też świeże chilli - bo lubimy bardzo ostre potrawy. Gotowe.

 

 

Podaję z ryżem i kleksem jogurtu greckiego, bądź kwaśnej śmietany. Wszystko posypuję natką pietruszki, bądź kolendry. Do tego orzeźwiająca sałatka: pomidor, ogórek i awokado z dodatkiem soku z limonki i oliwy.

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
pasjanatalerzu
Czas publikacji:
piątek, 09 marca 2012 13:20

Polecane wpisy