Wpis

wtorek, 14 lutego 2012

Przepiórka w sosie balsamico

          Macie już plany na walentynkową kolacje? A może przepiórka? Delikatna, ale z charakterem, a wszystko podkreślone doskonałym sosem balsamico na bazie octu z Modeny. Lampka czerwonego wina i kolacja na pewno będzie udana.

 

 

Porcja walentynkowa (dla 2 osób)

  • 4 przepiórki
  • oliwa
  • zimne masło
  • 2 łyżki octu balsamicznego (używam tylko octu z Modeny)
  • szklanka bulionu drobiowego (nie z kostki, bo inaczej zepsujecie smak)
  • sół, pieprz

Mięso przyprawić solą i pieprzem i usmażyć na oliwie. Może to trwać ok. 20 minut. W tym czasie należy przepiórkę odwracać, aby podsmażyła się każda jej część. Po prostu sprawdzajcie, czy jest już miękka.  Kiedy przepiórki są gotowe, zdjąć je z patelni*, a na tłuszcz, który został ze smażenia dodać ocet balsamiczny i rosół. Zwiększyć ogień i odpraować sos do 1/2 objętości. Wyłączyć, dodać łyżkę zimnego masła i doprawić solą i pieprzem do smaku.

Tak przygotowanym sosem polać przepiórki. Całość podaję z puree ziemniaczanym i sałatą. Myślę, że świetnie będzie pasowała również rukola z dodatkiem świeżych pomidorów i vinegretem.

*Na czas przygotowaywania sosu, przepiórki można wstawić do nagrzanego do ok. 60 stopni piekrnika - wówczas nie wystygną

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
pasjanatalerzu
Czas publikacji:
wtorek, 14 lutego 2012 07:38

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Angie napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/02/14 09:42:15:

    Rewelacyjna propozycja!

Dodaj komentarz