Wpis

środa, 15 lutego 2012

Polędwiczki wieprzowe w sosie z gorgonzoli

           Danie, które pierwszy raz próbowałam we włoskiej restauracji. Smakowło wybornie i nie mogłam się oprzeć, aby nie odtworzyć tego smaku w domu. Danie najlepiej jest przyżądzić w garnku/patelni, którą można wstawi do piekarnika.

 

 

  • polędwiczka wieprzowa*
  • 200ml śmietanki kremówki
  • gorgonzola - dodajcie jej tyle, aby odpowiadała Wam intensywność sosu. Ja dodaję 2 bardzo czubate łyżki. 
  • oliwa 
  • sól, pieprz
  • jako dodatki: ziemniaki z wody i sałata z pomidorami w lekkim vinegrecie (dodatkowo zawsze dodaję na talerz kilka kropel sosu balsamico - uważam, że świetnie łączy się z tymi smakami)

*jedna starczyła na porcję dla 2 osób. Pamiętajcie aby była w temperaturze pokojowej.

Włączyć piekarnik na 200 stopni. W ganuszku podgrzać śmietankę i dorzucić gorgonzolę. Mieszać do rozpuszczenia się sera. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Polędwiczki trzeba oczyścić z błon, a nastepnie pociąć je w poprzek włókien na ok. 4cm kawałki. Następnie ułożyć na desce włóknami do góry i lekko rozbić. Na rozgrzaną oliwę wrzucić polędwiczki i na dużym ogniu smażyć ok. 1minuty z każdej strony. Przyprawić i wstawić do piekarnika na ok. 3 minuty. Wyjąć z piekarnika. Na talerz wylać trochę sosu, ułożyć na nim polędwiczki i jeszcze trochę polać sosem.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
pasjanatalerzu
Czas publikacji:
środa, 15 lutego 2012 13:02

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • yobada napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/15 14:59:29:

    Ten sos zapowiada się bardzo pysznie. Z chęcią spróbowałabym polędwiczek przyrządzonych w ten sposób.

Dodaj komentarz