Wpis

czwartek, 09 lutego 2012

Kurczak tikka masala

       Według przepisu Gordona Ramsay'a. Jedyne co zmieniłam - to dodatek kminu rzymskiego, który uwielbiam, i którym namiętnie doprawiam w dużej ilości wszystkie rodzaje curry.

Przepis na to danie jest na prawdę łatwy i szybki, a efekt na pewno Was zaskoczy.

 

  • masło i odrobina oleju do smażenia
  • 1 brdzo duża cebula
  • świeże chilli - w zależności jk ostre lubicie (ja dodałam 1)
  • spory kawałek świeżego imbiru (ok.5cm)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli
  • 2 łyżeczki garam masali
  • łyżeczka kminu rzmskiego (mielonego)
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 czubata łyżka koncentratu lub pasty pomidorowej
  • 1 puszk pomidorów
  • pierś z kurczka
  • kilka liści kafiru
  • 2 łyżki (lub więcej jeśli wolicie łagodniejsze curry) jogurtu naturalnego - ja używam greckiego ze względu n konsystecję i wspaniały, pełny smak
  • świeża kolendra - do podania
  • ryż - najlepiej basmati lub jaśminowy
  • sól

Cebulę, chilli, imbir i czosnek kroimy. Podsmażamy na patelni - zaczynając od cebuli. Jak tylko się podsmaży, dorzucamy resztę pokrojonych warzyw i chwilę smażymy. Wsypujemy przyprawy, doprawiamy solą i dalej smażymy ok. 1 minuty. Dokładamy pastę pomidorową i mieszając lekko wszystko karmelizujemy. Po ok. 1,5 minuty dodajemy pomidory z puszki i dusimy ok. 5 minut. Wszytsko miksujemy blenderem na gładką pastę.

Kurczka kroimy w sporą kostkę i mocno podsmażmy na złoty kolor. Podmażone mięso dorzucamy do przygotowanego sosu i dusimy wszystko jeszcze ok. 10 minut co jakiś czas mieszając (trzeba uważać, aby nic się nie przypaliło).

Na koniec dodajemy jogurt.

Ryż gotujemy metodą absorpcji: na 1 szklnkę (dobrze wypłukanego ryżu) wlewamy 1,5 szklanki wody. Doprawiamy do smaku solą i zagotowujemy ryż na największym ogniu, przykrywamy i zmniejszamy ogień na najmniejszą moc. Gotujemy 10 minut. Po tym czasie wyłczamy ogień i zostawiamy ryż pod przykryciem na kolejne 10 minut. Ważne, by nie odkrywać pokrywki podczs gotowania (najlepiej aby pokrywk nie miała dziurek. Jeśli ma - zakryjcie garnek folią aluminiową). Przed podaniem ryż mieszamy widelcem.

 

Przed podaniem wszystko posypujemy świeżą kolendrą.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
pasjanatalerzu
Czas publikacji:
czwartek, 09 lutego 2012 09:09

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Maggie napisał(a) z *.zen.co.uk komentarz datowany na 2012/02/09 13:43:59:

    To chyba moja ulubiona wersja tego anglo-hinduskiego dania :)

Dodaj komentarz