Wpis

sobota, 11 lutego 2012

Kurczak mietowo-jogurtowy

         Jakiś czas temu przy okazji sałatki z grillowanych warzyw, obiecałam Wam przepis na kurzka z którym tę sałatkę podałam.

Tajemnica tego przepisu, to jak przy wielu tego typu daniach - długie marynowanie mięsa. Najlepiej, aby zostało w marynacie cały dzień. Można przygotować wszystko wieczorem i zostawić przez noc w lodówce. Pamiętajcie jednak, że przed smażeniem mięso powinno zawsze osiągnąć temperaturę pokojową.

 

 

  • pierś z kurczaka
  • psta miętowa
  • tłusty jogurt
  • świeże chilli
  • sól
  • sok z cytryny
  • czosnek

Czosnek i chilli siekamy, mieszamy z jogurtem i doprawiamy solą. Dodajemy  trochę soku z cytryny do smaku i wrzucamy do tego pokrojoną pierś z kurczaka. Przykrywamy folią i odstawiamy do marnowania

Wszystko smażymy na oleju (tłuszcz jest tu bardzo ważny, bo inaczej jogurt zacznie się palić na patelni).

Podałam kurczaka z kuskusem z miętą, oliwkmi i rodzynkami, ale świetnie sprawdzi się również ryż basmati lub jaśminowy.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
pasjanatalerzu
Czas publikacji:
sobota, 11 lutego 2012 12:10

Polecane wpisy