Wpis

niedziela, 22 stycznia 2012

Kurczak słodkie chilli z kafirem

         Jedno z naszych ulubionych, orientalnych dań. Ostro-słodkie, o niesamowicie cudownym, azjatyckim zapachu kafiru, imbiru i czosnku. Po prostu poezja. Przepis Ching-He Huang, zaczerpnięty z programu "Chinese Food In Minutes".

 

  • pierś kurczaka (2 połówki) - w oryginale autorka używa dużych kawałków kurczaka (również z kością - np. udka, skrzydełka)
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 duże białka jajka
  • olej do smażenia
  • sól 

 

Kurczaka kroimy na kawałki ok. 2cmx3cm o grubości ok.1cm (oczywiście można zrobić je większe, ale będa potzrebowały wówczas dłuższego smażenia) i solimy.

Białka mieszamy z mąką, aby powstało gładkie ciasto o gęstej konststencji (nie może spływać z kurczaka, którego będziemy w nim maczać przed smażeniem).

 

Sos:

  • 3 ząbki czosnku bardzo drobno posiekane lub starte na najmniejszych oczkach tarki  
  • ok. 3 cm świeżego imbiru - startego 
  • 1 drobno posiekane czerwone chilli
  • 6 łyżek słodkiego sosu chilli z kafirem
  • sok z jednej limonki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • odrobina wody
  • ewentualnie świeża kolendra do podania

 

Mieszamy: sos chilli, sos sojowy, sok z limoki i wodę. Czosnek, imbir i chilli podsmażamy chwilę na rozgrzanym oleju, uważając aby nic się nie przypaliło (zepsuje to smak). Po chwili dolewamy przygotowany "sos". Wyłączamy ogień.

W innym garnku (bądź frytownicy) bardzo mocno rozgrzewamy olej (smażymy w głębokim tłuszczu). Każdy kawałek kurczaka maczamy w "cieście" z mąki i białek i wrzucamy na gorący olej. Smażymy aż zrobi się złoty. Wyjmujemy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar oleju. 

Po usmażeniu wszystkich kawałków kurczaka, wrzucamy je do garnka z sosem i zagotowujemy co chwilę mieszając. Sos lekko się zredukuje, i doskonale oblepi kurczaka. 

Gotowe.  

Tym razem podałam kurczaka z ryżem i smażonymi warzywami (po usmażeniu lekko zagęszczone mąką ziemiaczaną i doprawione sosem sojowym)


Smacznego! 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
pasjanatalerzu
Czas publikacji:
niedziela, 22 stycznia 2012 00:04

Polecane wpisy