Wpis

piątek, 27 stycznia 2012

Idealna kanapka z kurczakiem - w świeżo wypiekanej bułce

             Idealna kanapka z kurczakiem. To chyba wszystko co chcę Wam o niej powiedzieć. Własnoręcznie upieczone bułki (trochę zmodyfikowane) z przepisu pracowni wypieków + najlepsze dodatki.

 

Przepis na bułki - zrobiłam z połowy porcji podanych w przepisie głównym i takie też proporcję podaję wraz ze wszystkimi zmianami, które wprowadziłam. Wyszły mi 2 ogromne bułki na 2 duże kanapki :)

  • 10g świeżych drożdży (lub 0,5 łyżeczka drożdży suszonych instant)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 125 ml mleka w temp pokojowej lub lekko podgrzanego
  • 20 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • spora ilość suszonego oregano
  • suszone pomidorki

Do posmarowania: 1 jajko wymieszane z 3 łyżkami mleka i szczyptą soli

"Drożdże wkładamy do miseczki, wsypujemy cukier, dodajemy 2 łyżki mleka, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, robimy na środku dołek, wlewamy rozczyn z drożdży, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto będzie sprężyste, ale miękkie. Powinno łatwo odchodzić od ręki i się nie kleić. Nie podsypujemy mąką - jeśli za bardzo klei się do rąk, ręce smarujemy odrobiną oliwy i zagniatamy.
Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy wilgotną ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy do wyrastania na 1 godzinę (lub dłużej, ciasto powinno podwoić objętość).


Z  wyrośniętego ciasta formujemy 2 bardzo płaskie (ważne!), duże prostokąty i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na ok. 40 minut.

Piekrnik nagrzewamy do 230 st C.
Wyrośnięte bułki smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem, wstawiamy do piekarnika.

Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 st C, pieczemy kolejne 12-18 minut, aż bułki będą rumiane. W razie potrzeby należy wydłużyć czas pieczenia o oklejne 5-6 minut.

Na czas pieczenia bułek, na najniższy poziom piekarnika - na kratce wkładam małe naczynie żaroodporne z wodą (stosuję taki system zamiast wrzucania kostek lodu bezpośrednio na dno piekarnika)

Dodatki:

Przygotowane bułki smarujemy sosem:

  • ketchum + majonez + bardzo drobno posiekany korniszon

i wypełniamy ulubionymi dodatkami, jednak są dwa, które stanowią o szczególnym smaku tej kanapki - oregano i parmezan.

U nas były to:

  • smażony kurczak
  • ser
  • sałata
  • pomidor
  • ogórek
  • papryka
  • cebula
  • ostra papryka
  • starty na proszek parmezan
  • suszone oregano - w sporej ilości

 

Jestem pewna, że Wam zasmakuje.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
pasjanatalerzu
Czas publikacji:
piątek, 27 stycznia 2012 08:28

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość kaś napisał(a) z *.84-48-232.nextgentel.com komentarz datowany na 2012/01/27 12:30:12:

    mmmm wygląda smakowicie, szkoda że ja nie mam takich zdolności kulinarnych. Pozdrawiam:)

  • pasjanatalerzu napisał(a) komentarz datowany na 2012/01/27 12:55:52:

    Wszystko jest kwestią zdobycia wprawy i ochoty do gotowania :) Próbuj! na pewno wyjdzie :) życze powodzenia!

Dodaj komentarz