Wpis

czwartek, 24 listopada 2011

Rosyjskie pieczone pierożki

       Przepis znaleziony na "gotuję, bo lubię" (jaki wiele innych, których ostatnio próbowałam). Przepis naprawdę łatwy, a ciasto na pierożki...boskie! Sami spróbujcie.

 

Zamieszczam tu oryginalny przepis, jednak ja zrobiłam je z połowy porcji. Wyszło całkiem sporo.

Ciasto: 

  • 600 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 180 g śmietany 18%
  • 80 g maślanki
  • 180 g oleju
  •  

Farsz:

  •  3 nogi z kurczaka / ja użyłam dwóch małych piersi
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 300 g pieczarek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

 dodałam również trochę masła.

Wierzch pierożków:

  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • mak

Nogi/piersi z kurczaka gotujemy razem z marchewką, pietruszką i pieczarkami w osolonej wodzie (ja użyłam do gotowania bulionu). Mięso i warzywa mielimy w maszynce do mięsa i doprawiamy do smaku (użyłam malaksera) Farsz będzie na tyle wilgotny, że bez problemu powinien dawać się formować i nie sypać.

Wszystkie składniki na ciasto łączymy w misce i zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto. Ciasto nie powinno być za twarde, więc ewentualnie można dodać łyżkę śmietany (to zależy od tego, jaką macie mąkę). Ciasto odstawiamy na ok godzinę.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 porcje i wałkujemy placki, z których szklanką wycinamy koła. Ciasto wraca, więc każdy placuszek przed nałożeniem farszu trzeba odrobinę naciągnąć. Po nałożeniu farszu sklejamy boki i układamy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Możemy je w miarę blisko siebie układać gdyż ciasto nie rośnie (ale nie mogą się stykać! - najlepiej zachować 1 - 1,5 cm odstępu). Kiedy ulepimy już wszystkie pierożki jeszcze raz dociśnijmy ciasto zwłaszcza po bokach (bo niedokładnie sklejone pierożki otworzą się podczas pieczenia) a następnie posmarujmy je jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypmy makiem.

Pierożki pieczemy 25 minut w 180 stopniach - ciasto powinno się zrumienić, więc można ostatnie 5 minut włączyć opcję grilla.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
pasjanatalerzu
Czas publikacji:
czwartek, 24 listopada 2011 08:33

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość renata-lublin napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2011/11/24 08:44:02:

    Wyglądają bardzo apetycznie. Z czym je podajesz? Może jakiś sosik (np. czosnkowy)? Albo do czystego barszczyku lub bulionu?

  • pasjanatalerzu napisał(a) komentarz datowany na 2011/11/24 08:54:10:

    Najbardziej przypadł nam do gustu pikantny dip, który robię z jogurtu greckiego, bardzo dużej ilości świeżego chili i odrobiny soli. Pierożki jednak świetnie nadają się do barszczu czerwonego. Ciasto to super opcja na przygotowanie takich pierożków na wigilię - mięso wystarczy zastąpić kapustą i grzybami.

Dodaj komentarz