Wpis

piątek, 11 listopada 2011

Lasagne bolognese

          Jednym słowem włoska kuchnia to jest to. Uwielbiana przez nas i przez jakiś czas spożywana wręcz nałogowo. Dziś lasagne.

 

Ilości składników musicie oczywiście dobrać sami - według waszego smaku i formy, w jakiej zamierzacie przygotować danie. Ja swoją lasagne przygotowałam w pojemniku ok. 20cm x 20cm. Użyłam do tego:

  • 6 płatów lasagne (gotowe suszone)
  • 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (100%)
  • puszki pomidorów
  • puszki koncentratu pomidorowego
  • 1 dużej marchewki
  • 2 łodyg selera naciowego
  • 2 dużych ząbków czosnku
  • 1 dużej cebuli
  • sporej ilości mozzarelli
  • oraz soli, pieprzu i przypraw: dużo oregano, odrobina tymianku i spora garść świeżej bazylii.
  • cukier
  • masło/oliwa do smażenia

oraz do beszamelu:

  • masło
  • mąka
  • mleko
  • dużo gałki muszkatołowej
  • sól

Cebulę, startą na dużych oczkach marchewkę i seler naciowy dusimy chwilę na maśle. Dorzucamy mięso i podsmażamy całość. Kiedy mięso się podsmaży dodajemy pomidory i koncentrat, suszone oregano (dużo) i trochę tymianku oraz cukier (do smaku), sól i pieprz. Całość dusimy ok. 10 minut. Pod koniec wciskamy czosnek.

Płaty makaronu wrzucamy do wrzątku (po 2 sztuki, aby się nie posklejały) i gotujemy ok. 1,5 minuty. Wyjmujemy na talerz, rozkładając każdy płat osobno.

Beszamel:

W garnku rozpuszczamy sporą łyżkę masła i dosypujemy do tego łyżkę mąki. Mieszamy, podsmażamy niecałą minutę (nie może się zrumienić) i dolewamy ok. 2 szklanek mleka. Gotujemy ok. 5 minut ciągle mieszając, ponieważ mleko łatwo może się przypalić. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową (u mnie duża iloś).

Naczynie do zapiekania smarujemy masłem (całe).

Na spód wlewamy odrobinę beszamelu i rozprowadzamy po dnie. Na to kładziemy płaty makaronu i nakłądamy na nie warstwę mięsa. Posypujemy mozzarellą i świeżą bazylią. Na to warstwa makaronu, beszamel, mięso, ser, bazylia, znowu makaron i beszamel. Postarajcie się docisnąć lekko każdą warstwę makaronu.

Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w rozgrzanym na 180stopni piekarniku przez ok. 30-35 minut. Na ostatnie 10 minut pieczenia zdejmujemy folię i na kilka minut przed wyjęciem włączamy grill, aby beszamel ładnie się zrumienił.

Smacznego.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
pasjanatalerzu
Czas publikacji:
piątek, 11 listopada 2011 10:49

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość nika napisał(a) z *.savills.pl komentarz datowany na 2011/11/22 15:53:42:

    uwielbiam :P
    Widziałą Pani już konkurs dla blogerów na www.dniherbaty.pl ? Myślę, że mogłaby Pani próbować bo potrzeba troszkę inwencji kulinarnej :)

Dodaj komentarz