Wpis

poniedziałek, 17 października 2011

Zupa z dyni - orientalnie

           Przepis na tę zupę powstał w mojej głowie podczas...gotowania :) Delikatność dyni w połączeniu z cytynowym aromatem limonki i ostrością chili i imbiru. Po prostu doskonała.

  • obrana dynia (myślę, że miałam ok. 1,5kg)
  • 3 średnie ziemniaki
  • cebula
  • czosnek
  • świeże chilli
  • świeża kolendra
  • świeży imbir
  • mleczko kokosowe
  • curry
  • sos sojowy
  • limonka
  • rosół/bulion drobiowy bądź warzywny (ok. 0,7l)
  • masło + odrobina oliwy do smażenia

Cebulę, ziemniaki i dynię kroję w kostkę (cebulę w mniejszą, ziemniaki i dynię w większą). Duszę cebulę na maślę. Pod koniec duszenia dorzucam pokrojony czosnek. Wyjmuję na talerz. Wrzucam ziemniaki i podsmażam ok. 3 minuty, tak aby się nie zrumieniły. Wyjmuję na talerz. Wrzucam dynię i znów pdsmażam, tym razem jednak tak długo, aby dynia się lekko skarmelizowała. Do podsmażonej dyni wrzucam wześniej przygotowane ziemniaki i cebulę.

Dodaję potarty na tarce imbir, i płaską łyżkę curry. Wszystko jeszcez chwilę podamażam mieszając. Zalewam bulionem i gotuję pod przykryciem, aż wszystko zupełnie zmięknie. Zdejmuję z ognia i dodaję posiekane chilli, pól szklanki mleczka kokosowego, kolendrę oraz do smaku zamiast soli sos sojowy i sok z limonki.

Taka zupa to również świetna opcja na jesienne przeziębienia :)

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
pasjanatalerzu
Czas publikacji:
poniedziałek, 17 października 2011 07:35

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz