Wpis

sobota, 17 września 2011

Orientalne smaki z pierożkami

      Wonton z wieprzowiną przyprawioną orientalnymi smakami i słodko-kwaśno-ostry bulion. Takie małe co nieco na chłodne, wczesnojesienne dni. Tak...żeby poczuć orientalne ciepło.

 

Bulion to mieszanka orientalnych smaków, które zawsze mam pod ręką:

  • wywar warzywny bądź bulion drobiowy
  • liście limonki kafir
  • czosnek
  • trawa cytrynowa
  • papryczki chilli
  • limonka
  • imbir
  • kora cynamonu
  • anyż gwiazdkowy
  • ziarna kolendry
  • kapusta
  • marchew
  • cukier
  • sos sojowy
  • sos rybny

Wszystkie składniki wrzucamy do bulionu i gotujemy ok. 30-40 minut*. Na koniec doprawiamy sokiem z limonki, cukrem, sosem sojowym i rybnym. Wyjmujemy z garnka wszytkie składniki i dokładamy ponownie następujące już nie gotując:

  • kapusta pekińska (posiekana w drobne paski)
  • grzyby mun (również paski)
  • marchewka (cienkie paski)

Odstawiamy zupę i zajmujemy się pierożkami: (na ok.15 sztuk):

  • 70g mąki
  • 50ml gorącej wody
  • odrobina soli

łączymy wszystko i ugniatamy aż do uzyskania elastycznego ciasta. Rozwałkowujemy jak najcieniej się da (ok. 2mm) i wycinamy szklanka kółka ok. 8 cm.

Wypełniamy farszem:

  • 100g mielonej wieprzowiny
  • szczypiorek
  • ulubione orientalne przyprawy (dodałam indyjskie curry z cynamonem)
  • ostre papryczki
  • pieprz
  • 1 zółtko
  • sól

Wszstko dokładnie wymieszać do otrzymania gładkiej konsystencji.

Pozostaje tylko lepić pierożki :) Tu możecie póścić wodze fantazji i ulepić je tak jak lubicie, lub tak jak pozwala na to wprawa w lepieniu pierogów :)

Kiedy pierożki będą gotowe - zagotujcie zupę i delikatnie wrzucajcie do niej pierożki. Gotujcie ok. 8 minut.

*aby bez problemu "wyłowić" przyprawy włóżcie je w gazę, zwiążcie torebeczkę i tak wrzućcie do zupy.

Zdecydowanie dodaję do akcji "Zwiększamy odporność". Duża ilość czosnku i ostrego chilli zdecydowanie pomoże nam uniknąć wczesnojesiennych przeziębień. W końcu od zawsze wiadomo, że czosnek to najlepsze lekarstwo ;) 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
pasjanatalerzu
Czas publikacji:
sobota, 17 września 2011 00:10

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Prezydentowa napisał(a) z *.pool.mediaways.net komentarz datowany na 2011/09/21 14:24:45:

    Ojej! Jak to się stało, że ja przegapiłam TAKI przepis..?! :) Poezja moich smaków!

  • daria8802 napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/05 23:50:12:

    Bardzo pracochłonne danie, ale na pewno warte spędzonego nad nim czasu.

Dodaj komentarz