Wpis

piątek, 19 sierpnia 2011

Vege stir fry

      Jeśli szukacie pomysłu na szybki, łatwy i smaczny obiad, przestańcie! Już znaleźliście :)

Ulubione warzywa, makaron trochę przypraw i gotowe:

 

Wybór warzyw pozostawiam Wam. U mnie wykorzystałam:

  • marchewka
  • papryka
  • por
  • seler naciowy
  • cukinia
  • grzyby mun
  • imbir
  • czosnek
  • sos sojowy
  • sok z limonki
  • brązowy cukier
  • płatki chilli
  • oliwa
  • olwj sezamowy
  • mąka ziemniaczana
  • makaron chow mein
  • curry

Wszystko na godzinę przed smażeniem kroję i wrzucam w miskę, (można to zrobić już na patelni, ale polecam wówczas smażyć warzywa o 1-2 minuty dłużej) zalewam kilkoma łyżkami sosu sojowego, sokiem z cytryny, płatkami chilli oraz rozrobionymi z wodą kilkoma łyżkami mąki ziemniaczanej.

Tak przygotowane warzywa wrzucam na mocno rozgrzany wok/patelnię i smażę mieszając ok. 3 minut.

Makaron przygotowuję jak na opakowaniu. Kiedy jest miękki odlewam wodę, mieszam dokładnie z przyprawą curry i również szybko podsmażam.

Dodaję makaron do warzyw, mieszam, skrapiam olejem sezamowym i wykładam na talerze.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
pasjanatalerzu
Czas publikacji:
piątek, 19 sierpnia 2011 09:31

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • diablica66 napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/19 16:08:26:

    Smakowite danie. Nie miałabym niczego przeciwko temu, żeby znalazło się teraz przede mną na stole ;-))

  • panna_malwinna napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/02 07:29:19:

    Piękne kolory i do tego prawdziwa bomba witaminowa. Chętnie zjadłabym taki obiadek:)

Dodaj komentarz