Wpis

środa, 06 lipca 2011

Orientalne warzywa (słodko-kwaśne)

Uwielbiamy egzotyczną, ostrą  kuchnię. Zapach kuminu, ostrej papryki i cynamonu połączone z ulubionymi warzywami to naprawdę świetne danie.

  • kalafior
  • marchewka
  • papryka
  • cukinia
  • fasolka
  • cebula
  • pomidory z puszki
  • curry indyjskie/garam massala
  • ostre papryczki
  • ocet ryżowy
  • cukier puder
  • skrobia kukurydziana
  • makaron chow mein
  • curry 

Pokrójcie warzywa w całkiem spore kawałki i podsmarzcie je na silnym ogniu. Dosypcie przyprawy i jeszcze chwilę podsmażcie (uważajcie, aby nic się nie przypaliło. W razie potzreby dodajcie odrobinę wody). Zalejcie pomidorami i pogotujcie ok. 5 minut. Warzywa muszą być chrupiące. Na koniec dodajcie trochę octu ryżowego, cukru pudru i skrobi kukurydzianej (rozrobionej w wodzie). 

Danie podaję z opruszonym curry i następnie podsmażonym makaronem chow mein (najpier gotowany, potem smażony)

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
pasjanatalerzu
Czas publikacji:
środa, 06 lipca 2011 15:44

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • rudyniejestzly napisał(a) komentarz datowany na 2011/07/15 15:57:00:

    ooo muszę spróbować ;)

Dodaj komentarz